Banner

Update IDS nu beschikbaar op Pillr!

09-01-2024 - IDS nu beschikbaar op Pillr! De open standaard IDS (Information Delivery Specification) van BuildingSMART is nu geïmplementeerd binnen Pillr. IDS revolutioneert de manier waarop je informatie vereisten voor jouw BIM-project opstelt en deelt. Daarnaast zal IDS de communicatie, verificatie en nauwkeurigheid gedurende de gehele gebouw-levenscyclus bevorderen. Hoe zit dat dan in elkaar en wat kunnen jullie ervan verwachten.  

Wat is IDS?   
Zoals net aangegeven is IDS een nieuwe open standaard vanuit BuildingSMART. IDS staat voor Information Delivery Specification. Dit is een door computer interpreteerbaar document dat uitwisselingsvereisten van modelgebaseerde uitwisseling definieert. Het definieert hoe objecten, classificaties, eigenschappen en zelf waarden en eenheden moeten worden geleverd en uitgewisseld. Dit kan een combinatie zijn Industry Foundation Classes (IFC, ook een open standaard van BuildingSMART), domeinextensies en aanvullende classificaties en eigenschappen. Eigenschappen kunnen zowel nationale en/of bedrijfsspecifieke overeenkomsten zijn. Belangrijk om te begrijpen is dat deze standaard gebruikt kan worden om het niveau van informatiebehoeften te definiëren. En daarmee dus ook als contract kan dienen om de juiste informatie leveren. Het voordeel aan IDS is namelijk dat dit zowel als human-readable document te gebruiken is maar ook machine-readable. Oftewel 1 document voor jou en je computer. IDS wordt daarmee een standaard die zorgt voor een voorspelbare en betrouwbare workflow voor gegevensuitwisseling. 

 

Informatievereisten  
De huidige manier van het delen van informatie vereisten in een BIM-project kent vele varianten. Informatie vereisten worden vastgelegd in diverse bestandformaten. Denk hierbij aan PDF, Excel, Word, Powerpoint etc. Sterker nog vaak worden de eisen vastgelegd in meerdere formaten en worden deze allemaal uitgedeeld op het project. En ieder bedrijf heeft hier weer een eigen sausje overheen gegoten. En zo ontstaan er direct 2 belangrijke problemen. Ten eerste we hebben het probleem van versiebeheer. Gezien de informatie vereisten in 2 bronnen voorkomt en nog gewijzigd kan worden weten al snel niet meer wat de laatste en juiste versie is. En daarnaast en misschien nog wel het grootste probleem, alle formaten waarin deze informatie vereisten zijn vastgelegd moet door de mens worden gelezen, geïnterpreteerd en geïmplementeerd worden. En laat dat nou precies het punt zijn waar het mis gaat. Dit is precies waar IDS ons bij gaat helpen.  

 

 

Clashcontrol voor data  
Met IDS kunnen we straks automatisch regel gebaseerd data controleren. Iets wat op Pillr al kan vanaf het begin. Daarmee kunnen we eigenlijk spreken over een Clashcontrol voor data. Doordat IDS een .xml schema is kan het dus zowel de mens als door de computer gelezen worden. Laten we wat dieper de IDS in gaan. Elke specificatie bestaat uit drie delen:  

  1. Beschrijving: een beschrijving van waarom de specificatie belangrijk is voor uw project en instructies over hoe u deze kunt bereiken. Dit deel is bedoeld om mensen te laten lezen en begrijpen waarom er om informatie wordt gevraagd.  
  2. Toepasselijkheid: op welk soort objecten de specificatie van toepassing is. Er zijn veel verschillende soorten objecten in IFC-modellen, zoals muren, deuren en ramen, maar elke specificatie is alleen van toepassing op bepaalde objecten.  
  3. Eisen: welke informatie is vereist voor de objecten genoemd in deel 2, zoals vereiste eigenschappen of classificaties.  

De specificatie van "alle muren moeten een brandclassificatie-eigenschap hebben" is bijvoorbeeld als volgt opgebouwd:  

  1. Omschrijving: brandclassificaties van muren zijn van cruciaal belang voor de naleving van de bouwvoorschriften  
  2. Toepasbaarheid: deze specificatie is van toepassing op alle wandobjecten  
  3. Eisen: bovengenoemde wandobjecten moeten een brandwerende eigenschap hebben  

Hoe specificaties informatie kunnen beschrijven  
Toepasbaarheid en vereisten worden beschreven met behulp van Facetten. Een facet beschrijft informatie die een enkele entiteit (bijvoorbeeld muur, deur, enz.) in het IFC-model kan hebben. Een Facet beschrijft zijn informatie nauwkeurig met behulp van vaste Facet-parameters, zodat computers precies kunnen begrijpen welke informatie er gezocht wordt.   

Wanneer een Facet wordt gebruikt in de “toepasbaarheid”, beschrijft het Facet informatie waarover een entiteit moet beschikken om de specificatie van toepassing te laten zijn op de entiteit.  

Wanneer een Facet wordt gebruikt in de “vereisten”, beschrijft het Facet informatie waarover een entiteit moet beschikken om aan de Specificatie te voldoen.   


Er zijn 6 Facetten:   

 

Je kan meerdere facetten combineren bij de “toepasbaarheid” of “vereisten” om een grote verscheidenheid aan specificaties te beschrijven. Sommige facetten kunnen optionele facetparameters hebben. Je wilt bijvoorbeeld opgeven dat er een eigenschap moet bestaan, maar niet de exacte waarde, dan kan je de waarde parameter van het eigenschapsfacet leeg laten.  

Je kan ook een lijst met geldige waarden opgeven, of een reeks getallen, of een tekstpatroon voor sommige facetparameters. Deze noemen we regular expressions. Zo kan je bijvoorbeeld op geven dat de brandclassificatie-eigenschap alleen mag kiezen uit de waarde "0_min_wbdbo", "30_min_wbdbo" of "60_min_wbddo" of dat de NL/SfB codering moet bestaan uit 4 cijfers met een punt ertussen [0-9][0-9].[0-9][0-9].   
 

 

Tot slot  
De eerste versie van IDS richt zich op basisinformatie en relaties in IFC die gemeenschappelijk zijn voor alle disciplines. Meer geavanceerde informatievereisten vallen momenteel buiten de reikwijdte van IDS. Geometriecontroles, controles die afhankelijk zijn van berekende of dynamische waarden, controles die verwijzen naar gegevens buiten het IFC-model of het gebruik van domeinspecifieke IFC-relaties zijn bijvoorbeeld niet mogelijk. Wij houden deze ontwikkelingen scherp in de gaten. Meer weten over de IDS en facets? Lees dat hier.